Reklam

Tour de France - Poängtävlingen

Poängtävlingen: Vilken sprinter tar hem den gröna tröjan?

Ända sedan 1953 har Tour de France delat ut den gröna tröjan, känd som Maillot vert, till fältets bästa sprinter. Slovakiske Peter Sagan är storfavorit till att plocka hem den för sjätte gången, och därigenom tangera den legendariske Erik Zabels rekord. Sagan har vunnit fem år i rad, och han låg bra till för att även lyckas förra året innan han blev utkastad på grund av en kontrovers och UCI, International Bicycle Federation, erkände att det var ett misstag. Nu är Sagan tillbaka som regerande världsmästare och har verkligen satsat allt för att återerövra den gröna tröjan.

Spela på Sagan att vinna den gröna tröjan

Oddsen på den gröna tröjan

Sagan är såklart Bethards favorit för att plocka hem den gröna tröjan och poängtävlingen för sjätte gången i karriären. Sagan är inte den snabbaste sprintern i fältet, men han är den mest komplette. Därför plockar han massor av poäng på de etapper som är lite svårare, där de andra sprintersarna inte kan vara med. Det är precis samma metodik som cyklister som Thor Hushovd och Erik Zabel tidigare använt sig av med stor framgång.

Som man kan se på etapprofilerna till årets Tour, så är det dock en del flacka etapper i år och om en enkel sprinter verkligen dominerar han nog stå för en bra kamp mot den slovakiske världsmästaren. Sagans störste konkurrent är den colombianske Fernando Gaviria från Quick Step Floors. Han ser ut som fältets snabbaste sprinter på de flacka avslutningarna, men har fortfarande inte kammat hem segern än.

En tredje bra chansning är den försvarande vinnaren av den gröna tröjan, Michael Matthews, som liksom Sagan är bra i många terränger. Han kan därmed säkert också plocka bra poäng på de hårdare etapperna, även om han nog är lite svagare än den slovakiske supermannen.

Sist men inte minst måste vi också nämna Marcel Kittel, Arnaud Demare, Mark Cavendish och Dylan Groenewegen, som alla kan presentera en bra match om de får igång benen.

Poängtävlingens favoriter

Cyklisterna i Tour de Frances poängtävling kan delas in i fyra kategorier:

  • Favoriten (Sagan)
  • Utmanarna (Gaviria, Groenewegen, Matthews)
  • Outsidersarna (Kittel, Demare)
  • Det gamla gardet (Cavendish, Greipel)

Favoriten

Peter Sagan är den självklare favoriten. Om han inte hade blivit felaktigt utesluten ur loppet förra året hade han redan nu plockat Zabels rekord för flest gröna tröjor i Touren. Nu är han istället ett år efter i sin planering, och han är tillbaka med en vilja att hävda sig. Slovaken ska än en gång visa att han är den mest komplette sprintern i Tour-fältet, vilket han som vanligt kommer göra med stabila placeringar på de flacka etapperna och en aggressiv körstil på de hårdare etapperna.

Sagan har fördelen att vara den klare kaptenen i Bora-Hansgrohe-teamet och det är även uppbyggt kring honom. Därmed har han ingen som fiskar efter segern generellt som han måste anpassa sig till. Årets rutt passar dessutom slovaken perfekt. Han är favorit på att vinna kullerstensetappen, och flera av de kuperade etapperna ligger riktigt bra till för honom.

Peter Sagan kommer förutom detta till Tour de France i riktig toppform. I juni vann han lätt en etapp i Schweiz, där det blev tre ytterligare topp fem-placeringar samt en seger i poängtävlingen. Därmed är både formen och självförtroendet där de båda bör vara.

Utmanarna

Colombianske Fernando Gaviria värderas av Bethard som Sagans största utmanare. Han tog hem tre andraplatser i Schweiz, där han dessvärre var tvungen att avbryta i nionde. Utöver detta har han vunnit tre etapper i Tour of California denna säsong, där det också blivit ett par etappsegrar i sydamerikanska lopp. Gaviria vann fyra etappsegrar och sprinttävlingen i Giro förra året. Man kan ju tycka att det är dags att ta Tour de France härnäst!

Gaviria är kapten för världens bästa sprinterlag, Quick-Step Floors, vilket verkligen ökar hans vinstchanser. Brian Holms trupp har nämligen full koll på hur en sprinter ska köras till seger.

Dylan Groenewegen trädde på allvar in på värdsscenen i förra säsongen, då han vann på Champs-Elysees. Han liknar framtiden på sprinterposten, och han är en mycket snabb man på linjen. Det har varit ganska tyst om den duktige holländaren på senaste tiden, men har haft en riktigt bra säsong hittills. Han vann lätt en etapp i Paris-Nice, endagsloppet Kuurne-Bruxelles-Kuurne och i maj blev det tre etappsegrar i Norge Runt, och dessutom en enkel i Slovenien.

Den sista store utmanaren är den regerande mästaren, Michael Matthews. Liksom Sagan kan han också cykla väl i all terräng, och han är riktigt bra på kullersten. Matthews är faktiskt en sorts ”Sagan-light”, och han kommer nog ta en del topplaceringar i år. Det är dock osäkert huruvida det räcker för att han ska få kamma hem den gröna tröjan.

Denna säsong har Matthews fallit på mållinjen. Även om han lyckats ta en lång rad bra placeringar har han bara vunnit en gång, i Rumänien Runt. I Schweiz Runt blev han tvåa i poängtävlingen. Där plockade han hem fem topp tio-placeringar.

Spela på Gaviria att vinna den gröna tröjan

Outsidersarna

Tour de France har världens starkaste fält, och därför är också outsidersarna till den gröna tröjan världsklasscyklister med ett stort antal etappsegrar i Touren på CV’t. Problemet för de alla är att de är rena sprinters. De kan inte konkurrera med Sagan eller Matthews när det börjar bli berg och backar.

Marcel Kittel har vunnit 14 etapper i Tour de France, men har aldrig fått den eftertraktade gröna tröjan. Kittel var en av de stora stjärnorna i Touren 2017, där han tog hela fem etapper. Sedan var han tvungen att avbryta iförd den gröna tröjan, vilket gav Matthews segern serverad på silverfat.

Denna säsong har visat sig varit svår för Kittel att finna formen i. Han slutade som femma i Rund um Köln i mitten av juni, men har endast en etappseger under bältet. Dessutom lider han av att hans lag, Team Katusha Alpecin, primärt fokuserar på att leverera en generell topplacering till Ilnur Zakarin.

Den franske favoriten Arnaud Demare vann fjärde etappen förra säsongen, men blev kort efteråt utkastad ur loppet. Denna säsong har han velat hävda sig, och han kommer in med mycket god form. Han vann näst sista etappen av Schweiz Runt i maj, och tidigare på säsongen blev det också en etappseger i Paris-Nice. Utöver detta tog han pallplats både i Milano-San Remo och Gent-Wevelgem.

Det gamla gardet

Det är omöjligt att undgå Mark Cavendish när man pratar om kandidater till den gröna tröjan. Den snabbe engelsmannen har totalt plockat hem 30 etapper i Touren, senast fyra år 2016. Cavendish är dock inte lika snabb som tidigare, men han är fortfarande en rutinerad och fruktlös sprinter. Han har inte levererat de riktigt stora resultaten denna säsong, men det betyder nog att han kommer till Tour de France i god form.

Sist men inte minst ska vi också nämna den rutinerade André Greipel. Den 35-årige tysken har varit en av världens bästa sprinters under många år, vilket hans 11 Tour de France-etappsegrar också bevisar. Greipel är inte riktigt lika snabb som tidigare, men han är fortfarande en farlig man i finalerna. Denna säsong har han kammat hem sju segrar, senast två etapper och poängtävlingen i Belgien Runt i slutet av maj.

Så fungerar poängsystemet

Man kan plocka poäng till den gröna tröjan på alla etapper i Touren, förutom i tempoloppet. Topp 15 på alla etapper får poäng. Det är flest poäng att hämta på de flacka etapperna, men det finns också en del som står på spel i bergen och på time trial. Utöver det finns på alla etapper inlagt en spurt där man också kan hämta poäng.

Poäng fås efter följande system:

Det är sällan någon som samlar överlägset flest poäng på de flacka etapperna, så det brukar avgöras i de kuperade etapperna. Det är här Sagan har sin möjlighet att hämta riktigt många poäng när konkurrenterna får det svårt. Om han cyklar hem topplaceringar eller lägger in en spurt eller två på dessa etapper behöver han inte vinna på de flacka sprintetapperna.

Spela på vinnaran av den den gröna poängtröjan

Kommentarer

Feedback