Reklam

Tour de France - Odds på vinnaren av Tour de France

Årets Tour de France ser inte helt självklart ut. Chris Froome är favorit hos bookmakersarna, men på grund av hans fokus på Giro d’Italia kommer han ha det tufft att plocka hem det hela. Han är nog utmattad efter de tre hårda veckorna i Italien, och kan antagligen inte konkurrera på riktigt i Touren, så därför tror vi att man ska se till outsiders när man ska sätta oddsen. I denna artikel ska vi titta närmre på de olika favoriternas form när de kommer in till Touren.

Spela på Tour the France på Bethard

Tourens favoriter och outsiders

Christopher Froome

Endelske Chris Froome är den krönte konungen av stora tourer på senare år. Han försvarar sin titel i både Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a Espana, vilket aldrig har skett förut. Giro-segern tog han hem i maj i år, och dessutom på ett imponerande sätt. Flera cyklister har tidigare försökt plocka hem Giro-Tour-dubbeln, men har som bekant inte lyckats sedan 1998. Därför ska det bli intressant att följa Froomes försök på den övermänskliga prestationen.

Froome har ett riktigt bra team bakom sig, och Sky har vid flera tillfällen bevisat att de kan styra de mest okontrollerbara fälten. Därför bör de också kunna hålla Froome långt framme om hans form är som den ska.

Odds på Froome som vinnare av Touren.

Richie Porte

Richie Porte från Tasmanien har länge liknat en framtida grand tour-vinnare. Han har dock varit förföljd av en riktig otur, och det har betytt otaliga skador för honom. Hans bästa resultat i en grand tour är således en stadig femteplats i Touren 2016. Sist låg han längst fram, men ramlade och avbröt då. Därför har vi faktiskt inte än sett honom på allvar kämpa med de tunga männen under ett helt lopp, och det förblir osäkert huruvida han har uthålligheten som krävs för att vinna en grand tour.

Odds på Porte som vinnare av Touren.

Nairo Quintana

Den colombianske klättrarens karriär har inte riktigt tagit den riktning man förväntade sig i början, då han slog igenom i Tour de France 2013 och blev tvåa. Han vann förvisso ganska enkelt Giro 2014 och Vueltan 2016, men han har fortfarande inte lyckats bestiga Tour-tronen. Quintana har länge haft ett mycket engagerat lag som verkligen försökt hjälpa honom till toppen. Återigen i år måste han dela kaptensrollen med både Alejandro Valverde och Mikel Landa, och så många kockar riskerar att förstöra soppan. Quintana har dock haft en bra säsong, där han har tagit pallplats i Katalonien och Schweiz och även en femteplats i Baskien.

Odds på Quintana som vinnare av Touren.

Mikel Landa

Efter att ha kört flera år som hjälpcyklist hos först Euskatel-Euskadi och sedan Astana och Team Sky får Mikel Landa äntligen chansen att köra sitt eget race i Tour de France. Sist slutade han som fyra i loppet trots en seger som hjälpreda för Froome, men han är åtminstone fortfarande över Quintana i klasseringen. Den här säsongen har han tagit sjätteplatsen i Tirreno-Adriatico, och även en seger och andraplats i Baskien.

Odds på Landa som vinnare av Touren.

Vincenzo Nibali

Mannen från Messina är nu 33 år gammal, men det stoppar honom inte! Nibali är fortfarande en av världens bästa etapploppscyklister. Det bevisade han år 2017, då det blev pallplats i både Giro och Vuelta. Denna säsong har Nibali varit ganska lugn, men tog ändå en imponerande seger i Milano San Remo.

Nibali är den självklare kaptenen i Bahrain-Merida-laget, där han har riktigt bra män som Izagirre-bröderna och Domenico Pozzovivo som står till hans förfogande.

Odds på Nibali som vinnare av Touren.

Geraint Thomas

Om det visar sig att Froome är för trött för att lyckas riktigt bra blir Geraint Thomas kapten i Team Sky. Han har under de senaste säsongerna utvecklats till en riktigt duktig cyklist. Trots sina stora förmågor har han fortfarande inte tagit hem sin första topp tio-placeringen i en grand tour. Han vann dock Criterium du Dauphiné i maj, och blev även trea i Tirreno-Adriatico. Därmed kan han med säkerhet slåss med de bästa när det börjar bli tufft. Thomas är förutom detta en riktigt duktig time trial-cyklist och bra på kullersten. Han har topp tio-placeringar i både Paris-Roubax och Flandern Runt på CV’t.

Odds på Thomas som vinnare av Touren.

Adam Yates

Yates kom in som fyra i Tour de France 2016, och han har haft en riktigt bra säsong. Det verkar endast som en tidsfråga innan någon av tvillingarna vinner en grand tour. Det kan mycket väl bli Adam Yates, som kommer med en andraplats i Dauphiné i bagaget. Tidigare blev han också femma i Tirreno-Adriatico och åtta i Liege-Bastone-Liege.

Odds på Yates som vinnare av Touren.

Jakob Fuglsang

Dansken har tagit stora steg framåt under de senaste åren. Om och om igen har han visat att han inte bara kan tävla med de bästa men också han faktiskt kan slå dem. Förra året vann han Dauphiné, och i år blev han tvåa i Schweiz samt fyra i Rumänien. Han kom in topp tio i Liege-Bastone-Liege och åtta i Amstel Gold Race. Han kommer därmed till Frankrike med fantastisk form, och om han kan undvika olyckor bör han kunna sluta bland de främsta. Han kanske till och med tar hem hela rasket.

Odds på Fuglsang som vinnare av Touren.

Rigoberto Uran

Kämparen från Colombia överraskade allt och alla då han slutade tvåa i förra årets Tour de France. Han har dock en lång rad stora resultat på CV’t, bland annat andraplatsen i Giro år 2013 och 2014. Denna säsong har det varit ganska tyst kring Uran, men han lyckades kamma hem tiondeplatsen i Tirreno-Adriatico ändå i början av säsongen. Om Uran är i toppform kan han definitivt ha chans på pallen. Han är både en bra klättrare och duktig på time trial.

Odds på Uran som vinnare av Touren.

Alejandro Valverde

Legenden från Spanien är en av de mest rutinerade cyklisterna i årets fält. Han har varit med många år, och han har ett hav av stora resultat med sig. Valverde har aldrig kammat hem Touren, men har alltid varit med långt framme. I år kör han tredjeplats efter Mikel Landa och Nairo Quintana, men han ska nog få god möjlighet att köra sitt eget race. Därför är den 38-årige spanjoren också ett bra bet på topplacering i årets Tour, även om han kanske inte kommer vinna.

Odds på Valverde som vinnare av Touren.

Ilnur Zakarin

Ryssen har länge varit en av de mest kända talangerna i fältet. Sedan han kammade hem Rumänien Runt 2015 har förväntningarna varit enorma, och han infriade dem äntligen förra säsongen. Då blev han femma i Giro och senare trea i Vueltan. Han har kört Touren en gång tidigare då han slutade på plats 25. Då vann han dock fin bergsetapp längs vägen. Denna säsong har han inte riktigt plockat de riktigt stora resultaten, men han kommer till Tour de France med en tiondeplats i bagaget.

Odds på Zakarin som vinnare av Touren.

Rafal Majka

Polske Rafal Majka har tre etappsegrar och två bergtröjor på sitt Tour-CV. Han har dock aldrig slagit i klasseringen, där den bästa placeringen är som 27a år 2016. Han har dock en pallplats i Vueltan och tre topp tio-placeringar i Giro.

Majka är en framstående bergscyklist, och samtidigt mycket uthållig. Om han kan undvika krascher kan han därför säkert slå sig in på en riktigt bra placering i Tour de France, och är ett bra odds på vinnarspelet.

Odds på Majka som vinnare av Touren.

Warren Barguil

26-åringen Barguil var en av de största skrällarna i förra årets upplaga av loppet. Han kammade där hem två imponerande bergssegrar och därmed bergströjan samt det röda numret. Barguil är en mycket talangfull klättrare, vilket han bevisade 2013 då han vann två etapper i Vueltan.

Denna säsong har vi inte sett speciellt mycket bra ifrån honom, en 19e-plats i Dauphiné. Om han hittar formen ska han dock kunna frammana stor uppståndelse i årets lopp, och man bör hålla ett öga på honom när man sätter sina odds.

Odds på Barguil som vinnare av Touren.

Spela på Tour the France på Bethard

Kommentarer

Feedback