Reklam

Tour de France - Bergtävlingen

Tour de Frances bergtröja har blivit utdelad sedan 1933, men den blev polkaprickig först 1975. Tröjan ges till den bäste cyklisten i bergstävlingen, alltså den som samlat flest bergpoäng slutet av loppet. Favoriterna till denna i år är Warren Barguil, den försvarande mästaren, och Mikel Landa. Man bör dock inte glömma bort Rafal Majka, som två gånger innan har vunnit tröjan, och inte heller Pierre Rolland. Bergstävlingen är generellt sett den svåraste att förutse vinnaren av, så därför kan man ofta hämta riktigt höga odds här.

Spela på vinnaren av den rödprickiga bergspriströjan

Odds på bergtröjan

Bookmakern Bethard är känd för att ha riktigt höga odds på Tour de France. Så är också fallet för bergstävlingen. Bookmakern har som sagt tidigare satt Barguil och Landa till favoriter. De är bägge aggressiva cyklister som älskar att kämpa hårt i de höga bergen. Utöver detta är de riktigt duktiga klättrare, och det är inte många andra som kan konkurrera med dem i just dessa etapper.

Bergströjan går dock sällan till favoriten, och det är därför rekommenderat att leta efter kandidater som inte är så hårt tippade för att få bättre odds. Förutom redan nämnda Majka och Rolland är den belgiske Thomas De Gendt också en bra chansning. Han har helt fria tyglar hos Lotto Soudal, och han är en framstående klättrare. De Gendt kan vinna i alla slags terränger, och han är närmast ostoppbar när allt går rätt för honom.

Två bra val i fråga om bergströjan är redan nämnda Chris Froome och Tom Dumoulin. Återigen har vi här med två utmärkta klättrare att göra. De kommer nog att satsa på den gula tröjan mer än bergströjan, men eftersom de båda tog ut sig rätt så rejält på Giro d’Italia kan det visa sig svårt för dem att konkurrera i toppen. Etappseger och bergströjan kan vara ett bra alternativ.

Vem vinner den prickiga bergströjan?

I motsats till tidigare krävs det numera en viss kvalitet för att plocka hem bergströjan. Det räcker inte längre med att angripa till höger och vänster, man måste numera också ha uthållighet och styrka nog att vinna etapperna. Tour de Frances styrelse fördubblar nämligen poängen på den avslutande stigningen, så att bara den bäste av de bästa kan vinna.

De har också varit tydligt under de senaste säsongerna att den ene bra cyklisten efter den andre har plockat hem tröjan. Nairo Quintana och Chris Froome vann 2013 och 2015 genom att helt enkelt dominera i bergen. Det fanns dock undantag. Ett mer realistiskt scenario för i år är det vi såg 2014, 2016 och 2017, där Rafal Majka och Warren Barguil körde aggressivt i bergen och tog hem den ena etappsegern efter den andra.

Generellt sett kan två typer av cyklister vinna bergströjan:

 • Övergripande klasseringscyklister, som inte har lyckats hålla tempot
 • Aggressiva cyklister

Man kan inte längre räkna med att se riktigt tursamma personer som Thomas Voeckler i 2012 eller Anthony Charteau i 2010 vinna den prestigefyllda tröjan.

Årets bästa satsningar kan delas in i fyra kategorier:

 • De tidigare vinnarna (Majka, Barguil)
 • Klättrarna (Landa, Quintana, Valverde)
 • Klasseringscyklister (Froome, Bardet, Uran, Nibali)
 • Opportunisterna (Roglic, Martin, Atapuma)

De tidigare vinnarna

Warren Barguil tog två etapper förra året och den prickiga bergströjan. Den bedriften vill nog den 26-årige klättraren göra om i år igen. Barguil har i år hoppat av Team Sunweb för att kunna köra som kapten för det mindre franska Fortuneo-Samsic. Det är en stor fördel, eftersom han nu har ett helt lag som är uppbyggt kring honom. Ett problem är dock att motståndarna i högre grad kommer hålla ett öga på honom i år, eftersom han nu har en historia på Touren.

Rafal Majka har redan vunnit tröjan två gånger, och nu har han fått smak på hattricket. Majka har tidigare haft stora klasseringsambitioner, och då också lyckats få in topp tio-placeringar i både Giro och Vuelta, men dessa ambitioner verkar nu vara lagda på is. Polacken har insett att han inte har stabiliteten som krävs för att leverera ett toppresultat i Tour de France. Förutom det lider Majkas klasseringsdrömmar av att han delar lag med Sagan, som har ett järngrepp om detsamma. Majka är därför mer eller mindre satt på egen hand, och det verkar som om han satsar på etappsegrar och bergströjan.

Spela på Barguil att vinna den storprickiga tröja

Klättrarna

Team Movistar har skickat ett riktigt skrämmande lag till årets Tour de France. I Mikel Landa, Nairo Quintana och Alejandro Valverde har laget tre av loppets allra duktigaste klättrare. De två förstnämnda hoppas på att leverera ett toppresultat i klasseringen, men de kan bli svårt med de många kilometrarna mot uret. Alla cyklisterna är utöver det offensiva, och bör därför vara i stånd att kunna ta etappsegrar.

Bergströjan kan hamna hos Movistar, precis som i 2013 då Quintana fick den i sitt försök att hämta hem en klasseringsseger. Laget kan också komma att vinna, som Froome gjord i 2015. Bägge scenarior är realistiska för i vart fall Quintana. Därutöver kan bergströjan kanske vara ett tröstpris för en av cyklisterna, eller kanske ett mål för Valverde som därigenom kan få stå en sista gång på podiet i Paris.

Outsidersarna

Årets Tour de France har tre avslutningar på berg. Det är här poängen ska hämtas, och därför kan man passande nog anta att någon av de duktiga klättrarna kammar hem tröjan. Chris Froome, Rigoberto Uran, Romain Bardet och Vincenzo Nibali passar alla i den kategorin. De har alla nog med styrka för att vinna de stora bergsetapperna.

Det verkar också som om de alla försöker vinna Tour de France i år, men kommer ha svårt att göra det. Därför kan bergströjan vara ett bra tröstpris. Det gäller i varje fall för Froome, som är utmattad efter Giro d’Italia. Även om han inte vinner den gula tröjan, är han fortfarande en offensiv cyklist, och kommer göra allt för att inte komma hem tomhänt.

Odds på Froome som vinnare av bergströjan.

Opportunisterna

I den sista av de fyra kategorierna finner vi alla de duktiga klättrarna som har fysiken för att ta stora segrar, men som har det svårt i toppen av klasseringen. Primoz Roglic har aldrig bevisat sitt värde som klasseringscyklist på en grand tour, men han är onekligen en framstående klättrare. Det bevisade han förra året med sin seger på Galibier. Om Roglic faller bak i klasseringen, så är det upplagt för ett odds i bergstävlingen.

Detsamma gäller Daniel Martin och Darwin Atapuma. Förstnämnde har tidigare kört i toppen av klasseringen, men har inte haft hög nivå nog att vara med den absoluta eliten. Han har också efterhand insett detta, och bör därför ha ögonen på bergströjan. Det är ett bra mål, och också en bra möjlighet att stå på pallen. Sistnämnde är en fantastisk klättrare med stor talang av den gamla skolan. Så snart det börjar slutta uppåt angriper Atapuma, och han har tillräckliga färdigheter för att göra det bra. Han är dock inte tillräckligt stabil för att köra klassering.

Odds på Roglic som vinnare av bergströjan.

Så fördelas bergspoängen

Det är som sagt de etapper med mål på bergstoppar som avgör vem vinnaren av bergströjan blir i Tour de France. Det är här det finns riktigt många poäng att hämta, då poängantalet fördubblas. Därför ser man heller inte cyklisterna kämpa lika hårt för de mindre topparna längre, eftersom de helt enkelt inte är så viktiga nu.

Ju tuffare ett berg är, desto mer poäng är det också som finns att hämta för cyklisterna som kommer först över. Tour de France har delat in stigningarna i fem olika kategorier efter svårighetsgrad, där kategori 4 är den lättaste:

 • 4C – Kategori 4
 • 3C – Kategori 3
 • 2C – Kategori 2
 • 1C – Kategori 1
 • HC – Utanför kategori

Både längd och lutning spelar in för bedömningen av svårighetsgraden.

Spela på vinnaren av den rödprickiga bergspriströjan

Kommentarer

Feedback