Reklam

Frölunda Indians - Skellefteå AIK

21 april 2016 at 20:00 - Hockey, Sverige - SHL
7 apr 2017 at 14:20 (Uppdaterad 17 maj 2017 at 14:57) 07/04

Det talas om hemmafördel, men är det verkligen en fördel?

Vad är det egentligen med Skellefteå, hemmamatcher och finaler? Att Skellefteå varit det mest dominerande laget i svensk ishockey under de senaste åren är vi alla överens om. De har spelat sex(!) raka SM-finaler, vunnit två och förlorat tre. Men de har inte vunnit en enda hemmamatch i en finalserie sedan de vann över Färjestad med 4-0 i matcher 2014.

Senaste matchen spelades uppe i Skellefteå och de var det laget som öppnade starkast. Men Frölunda lyckades få in en ledningspuck efter tio minuter efter att Ryan Lasch avlossade ett skott som träffade Joey Crabb för att sedan hitta in bakom Erik Hanses. Sedan var det en hel del irritation och båda lagen tog en hel del utvisningar. I minut 16 åkte Joey Crabb ut efter en onödig slashing och då hände det som inte fick hända. Skellefteå slappnade av och Joel Lundqvist la ner ett halvdant skott mot Hanses som blev skymd av sina egna försvarare.

Men norrlänningarna skulle komma tillbaka in i matchen och det genom Janne Pesonen som tryckte dit reduceringen 1-2 bakom Johan Gustafsson i numerärt överläge. I tredje perioden såg det ut som att det bara var ett lag på banan, Skellefteå jagade kvitteringen medans Frölunda spelade på sin ledning. Försvarsspelet i Frölunda har nog aldrig sett bättre ut och Johan Gustafsson är i sitt livs form. Skellefteå försökte med en sista forcering men efter en onödig utvisning i ren frustration av Jimmie Eriksson såg det mörkt ut. Och ljusare blev det inte när slutspelskungen Artturi Lehkonen tryckte in 3-1 med lite mer än 2 minuter kvar.

1-2 i matcher till Frölunda som har chansen att sätta Skellefteå i rejäl brygga ikväll

Matchen ikväll spelas i ett slutsålt Scandinavium i medgångssupportrarnas mecka, Göteborg. Men frågan är om det fortfarande är en fördel att spela på hemmaplan med tanke på hur denna och Skellefteås förra finalserie sett ut.

Skadelistan i Skellefteå ser lite värre ut än hos Frölunda. De saknade Axel Holmström, Adam Pettersson och målvakten Markus Svensson i den senaste matchen. Om de två forwardsen spelar ikväll är fortfarande oklart men att Markus Johansson kommer till spel känns inte särskilt sannolikt. Erik Hanses får helt enkelt fortsätta att vakta kassen och hans tre senaste prestationer har varit helt okej, inget utöver det vanliga. Några puckar som han borde tagit, tänker på bland annat Joel Lundqvists 2-0 mål i den senaste matchen, men han har även gjort en hel del fina räddningar. Så att inte ha Markus Svensson är givetvis ett rejält avbräck då han tillhör ligans bästa målvakter.

När Frölundas Lars Johansson blev skadad var det många supportrar i Frölunda som blev oroliga och såg framför sig hur Skellefteå enkelt skulle gå igenom matchserien lika snabbt nya MTR Express tar sig mellan Stockholm och Göteborg. Men så blev det inte riktigt, Johan Gustafsson har verkligen visat att han är för tillfället Sveriges bästa andramålvakt och frågan är om han inte tar över förstaspaden i Frölunda.

Om kvällens match

Frölunda har varit hemmastarka under grundserien och även stora delar av slutspelet. Men Skellefteå är ett otroligt starkt lag på bortaplan och inte minst i slutspelssammanhang. De har vunnit 10 av sina senaste 15 bortamatcher. En skrämmande statistik för Frölunda som spelar sin första SM-final sedan 05/06.

Räkna med två lag som öppnar starkt och båda kommer försöka att ta kommando över matchen. Men jag tror att Frölunda är det laget som har energi och ork att genomföra 60 minuter på bäst sätt.

[bookmaker_bonus id=7]

888sport.com ger oss oddset 2.02 på att Frölunda vinner. Frölunda har en positiv statistik mot Skellefteå under denna säsongen och med tanke på Johan Gustafssons storspel de senaste matcherna och med glödhete Artturi Lehkonen i spetsen kommer Skellefteå att få det tufft. Det Frölunda måste få bort är onödiga utvisningar och att ge Skellefteå gratismöjligheter att komma tillbaka in i matchen. Det var tack vare just Johan Gustafsson som Frölunda senast lyckades vinna matchen. Matchen börjar lite tidigare än vanligt ikväll, 18:00 släpps pucken och detta är en match ni inte vill missa.
  • 500% upp till 600 SEK i välkomstbonus!
  • Bra mobilupplevelse
  • Innovativa kampanjer
Feedback