E-sport är ett fenomen som växer så det knakar och det finns idag enorma prispengar för profesionella spelare att hämta hem. Lyckligtvis så finns det även pengar att tjäna för dig som bettar på E-sport. Vi har samlat alla populära e-sporter i en lista här nedanför.

 

League of Legends

Spelet som du säkert hört som LoL är ett lagbaserat spel online som utgår som övrig esport ifrån din dator. Målet är att tillsammans med dina medspelare förstöra motståndarens nexus (bas). Antalet deltagare är sex eller tio spelare uppdelat på två lag. LoL är gratis att spela och ladda hem men det finns material i spelet som måste låsas upp.

Vid spelets start hittar vi båda lagen utanför sina nexus på motsatt sida från varandra. När ett av lagens nexus är förstörd är en match över. Ett lag kan även ge upp en match och förlorar då den rundan. För att ta sig fram till motståndarens nexus ska både neutrala monster och motståndarnas spelare besegras. När man lyckats med detta går man upp i level och spelets högsta nivå är level 18.

Det går att köpa utrustning (items) och drycker (consumables) för att göra din spelfigur starkare. För att köpa dessa föremål behöver du guld som du får när du avlivar monstren eller motståndarnas figurer.

League of Legends har blivit ett av de mest spelade online spelen som finns i världen. Sju olika ligor finns tillgängliga och i varje liga hittar du fem divisioner. I de två högsta ligorna hittar vi bara eliten och de ligorna innehåller endast en division var. Stora turneringar finns det också mängder av där den mest attraktiva är det årliga världsmästerskapet (World Championship).

 

Counter-Strike – Global offensive (CS:GO)

Counter Strikes fjärde spel i serien är CS:GO och spelet är ett FSP-spel (First shooter-spel). I en match är det två lag, Terrorists och Counter Terrorists, som ställs mot varandra. Inför varje ny runda har laget ett uppdrag som ska slutföras.

I samband med att ett lag ska klara sitt uppdrag ska de försöka utrota motståndarlaget. Spelarna kan köpa vapen och utrustning inför varje ny runda för att göra sina spelare starkare och farligare. Dessa köps med pengar som lagen får efter varje runda. Ju bättre det går för en spelare desto mer pengar får hen. Det som ger mest pengar är att döda en motståndare eller att lyckas med planteringen av bomben. Spelare förlorar pengar om man skulle råka skada en medspelare eller gisslan.

CS:GO har sedan lanseringen blivit ett av de absolut mest populära spelen inom E-sport. Över hela världen sitter både amatörer och professionella utövare och spelar CS:GO. Sverige är ett av de länder där spelet är populärast och världens enligt många bästa spelare genom tiderna är svensk. Heaton heter han och tillhörde det världskända laget NIP (Nijas in pyjamas). NIP kammade bland annat hem vinsten i Dream Hack Masters i Malmö och har flertalet tyngre titlar inom CS:GO.

 

Dota 2

Dota 2 är uppföljaren till Warcraft III och kom ut på marknaden 2013 av Valve Corporation. Actionspelet är ett strategispel med Fantasy som tema. I spelet finns det två lag, Radiant och Dire som gör upp på en identisk arena som alltid har samma design och ser likadan ut.

Precis som i LoL så har lagen varsin bas och mellan baserna har lagen försvarstorn. Spelet går ut på att förstöra motståndarnas torn och på så sätt få tillgång till andra lagets bas. När basen är förstörd är spelet slut.

Varje lag har 5 spelare som passande nog kallas för hjältar. Varje hjälte ökar succesivt i nivå och egenskaperna utvecklas. Man kan även köpa utrustning och olika hjälpmedel för att åka på sin spelares styrka.

Varje år arrangeras The International i Seattle, Washington. Det är världens största Dota-turnering och 2013 hade vi ett svensk lag som vinnare när Alliance gick hela vägen.

 

Starcraft 2

1998 släpptes Starcraft och blev en stor succé bland datorspelarna. 12 år senare lanserades Starcraft II: Wings of Liberty som var det första av tre spel. Övriga två är Starcraft II: Heart of the swarm och Starcraft II: Legacy of the World. Spelen är i kronologisk ordning och är baserade runt Terran, Zerg respektive Protoss.

Starcraft II har till skillnad för sin föregångare lagt stort fokus på multiplayer. Man har utvecklat battle.net som är ett nytt system med ligor och rankade spel. Detta gör att spela kan tävla mot andra spelare som ligger på samma nivå av skicklighet som du själv.

Varje match kan ha högst tolv spelare och en spelare kan lämna över delar av sina resurser till sina allierade två minuter in i matchen. Spelet har en stor fanbase och det finns flertalet spel att betta på.   

 

FIFA

Det älskade fotbollsspelet släpps i slutet av september varje år från EA Sports – som även gjort sportspelen NHL, Madden och NBA. Första utgåvan släpptes redan 1995 och spelet går ut på att man styr ett fotbollslag och spelar matcher mot antingen datorn, kompisen eller en random motståndare online.

Funktionerna i spelet är många och du kan njut av spellägen som karriär, Ultimate Team, Online och massvis av turneringar. Eftersom spelet är ett samarbete mellan FIFA och EA Sports finns alla rättigheter i form av arenor, spelare, klubbmärken och laginformation tillgänglig.