Reklam

Fantasy sports & e-sport

E-sporten blir bara större och större. Från att varit en ganska litet iallafall i Europa under början av 2000-talet till att fullkomligt explodera under senaste tiden har e-sport blivit en av världens populäraste sporter. Det finns många olika spel inom e-sport och intresset för de olika spelen är helt beroende på vilken plats i världen man tittar på.

E-sport växer snabbare än någon annan sport

Vi svenskar tillhör världseliten inom Counter-Strike: Global Offensive som är ett fps-spel där terrorister ställs mot en anti-terroriststyrka. Spelet har nått stor framgång i stora delar av Europa och även Nordamerika. Andra spel som League of Legends täcker stora delar av världen. De bästa lagen kommer från Asien följt av Europa och Nordamerika. Under 2015 har även några Sydamerikanska lag visat sig vara framgångsrika.

Ett annat spel som är populärt inom e-sporten är strategispelet Starcraft 2, som växt sig stort tack vare sin populära föregångare Starcraft som har kultstatus och är nästan religion i Sydkorea. Hearthstone är ett kortspel som inte har så många år på nacken, men det har växt sig stort tack vare sitt gameplay som är behagligt för tittaren att följa med i. Heroes of the Storm och Dota2 är likt League of Legends ett MOBA som står för multiplayer online battle arena som är helt enkelt uppbyggt för att man ska tävla mot andra spelare.

 

Streaming av Esport

Att streama esport har blivit otroligt populärt. Hos twitch.com kan du streama i princip all esport som finns. Tittarantalet ökar naturligtvis under stora turneringar men dagligen följer hundratusentals aktivt streamingtjänsten. Det överlägset mest sedda spelet är League of Legends med över 50 000 tittare om dagen i snitt. Det finns även många kanaler inom twitch varav nasa, lirik, silvername och shroud är några av de mest populära.

Många utanför esportsbranschen har varit ifrågasättande till att räkna esport som sport. Men om vi kollar antalet tittare och deltagare inom esport ligger sporten i framkant. Det var fler som tittade på finalen mellan Koo Tigers och SK Telecom i världsmästerskapet av League of Legends än det var som tittare på NBA-finalen mellan Cavaliers och Warriors. Basketmatchen hade 31 miljoner tittare medans LoL hade 36 miljoner i snitt. Efter detta kan man knappast säga att esporten är en liten fluga för datornördar?!

 

Betting med Skins

I spelet CS:GO finns det så kallade skins som är uppdateringar till vapen eller handskar. Hur en skin ser ut varierar kraftig och värdet likaså. En skin kan vara värd allt från några kronor till tusentals kronor. Som spelare går det att få skins på flertalet sätt. Att spela mycket innebär att du kan få många skins när du väntar på ett drop. Det går även att köpa lådor innehållande okända skins eller färdiga skins om du vill vara lite mer specifik.

Betting på skins startade i USA som ett kryphål till betting. Landet har nämligen förbjudet betting på sport i över 46 stater. Kryphålet innebär att man ändå kan betta med skins eftersom det räknas till virtuella varor som är lagligt i landet. En spelare kan samla och köpa skins och sen använda dessa som valuta när de kör betting på esport.

Betting med skins har blivit både hyllat och mött stort motstånd. Kritikerna har använt argument som att man inte behöver vara 18 år för att ha ett konto hos Steam vilket gör att minderåriga kan betta med skins. CS:GO-spelarna älskar sina skins och en helt ny bransch har skapats. Flertalet gameshops har öppnat som erbjuder försäljning av skins.

 

Korruption och matchfixning inom Esport

I takt med att Esport växt något enormt detta årtionde har även spelskandalerna och korruption följt med på köpet. I 2015 erkände en medlem ur Cloud9 att han och hans nordamerikanska lagkamrater hade tagit Aderall inför turneringen ESL Katowice. Aderall är stark ADHD-medicin som fungerar som prestationshöjande. Detta fick E-sport League att vidta åtgärder direkt och man inledde ett samarbete med två anti-dopning organisationer och införde slumpmässiga kontroller på större turneringar.

Bettingskandaler inom CS:GO och Starcraft 2 har även växt och tyvärr blivit ganska vanligt. Det har förekommit att lag förlorat matcher medvetet i utbud mot pengar. 2014 la sig laget iBUYPOWER i en match som de på pappret borde vunnit enkelt. Laget försökte skylla på jetlag och dålig föreberedelse av match-kartan men sms-konversationer visade att man mottagit tusentals kronor för att förlora matchen.

Den största skandalen hittar vi dock i spelet Starcraft 2. 2010 tog flera bettingsidor kontakt med några av de största spelarna för att de skulle lägga sig i matcher. Det tog ett tag innan skandalen läckte ut men stora nyhetsbyråer som BBC rapporterade och i samband med skandalen stängdes 11 Starcraft 2-spelare av på livstid. 

Feedback