advert

JVM 2018

JVM 2018

2018 spelas det 42:a JVM. Det anordnas i USA och närmare bestämt staden Buffalo i staten New York. Nytt för i år är att en av matcherna spelas utomhus, vilket blir den första utomhusmatchen i JVM. Den kommer att spelas på NFL-laget Buffalo Bills hemmaarena New Era Field, mellan värdlandet USA och grannlandet Kanada. Det preliminära datumet är satt till den 29 december. JVM-turneringen börjar den 26 december.

 

Tidigare vinnare i JVM

Senaste vinnaren i JVM var USA som slog Kanada i finalen 2017. Det lag som har vunnit flest JVM är ändå Kanada som har 16 guld. Mest medaljer överlag är Ryssland/Sovjetunionen som har totalt 32 st. Av de 41 guldmedaljer som delats ut så har Ryssland och Kanada 29 totalt. Så det finns en klar dominans från dessa nationer, men Kanada är det lag som har dominerat JVM. Men det ser ut att vända då amerikanerna fått igång bra talangutveckling och har faktiskt vunnit 3 av de senaste 8 åren, vilket är flest av alla. Finland har vunnit 2 av dessa och även vårt grannland i öst har hyllats för sin talangutveckling och förra sommaren var det tydligt att finsk hockey är på gång när Patrik Laine draftades som nummer två av Winnipeg Jets, Jesse Puljujärvi gick som nummer fyra när Edmonton Oilers valde honom och Vancouver Canucks plockade backen Olli Juolevi som nummer fem.

Flest guld i JVM:

  • Kanada 16
  • Ryssland/Sovjet 13
  • Finland 4
  • USA 3
  • Sverige 2
  • Tjeckien 2

 

Vilka lag är det i JVM 2018

Det är tio nationer som gör upp om JVM 2018. Vilka lag det är baseras på resultaten i JVM 2017, alltså turneringen som spelades ett år tidigare. Följande nationer är med: USA, Sverige, Tjeckien, Vitryssland, Slovakien, Schweiz, Ryssland, Kanada, Finland och Danmark. Det är denna division som vi svenskar fokuserar på. Men det finns fler divisioner, totalt sex stycken, där mindre hockeynationer verkar, som till exempel Australien, Bulgarien, Sydafrika och Island.

Grupp A

USA

Kanada

Danmark

Slovakien

Finland

 

Grupp B

Ryssland

Sverige

Tjeckien

Schweiz

Vitryssland

 

Vilka får spela i JVM 2018

För att få spela i JVM ska man vara under 20 och över 15. Reglerna säger att de som fyller 20 år samma år som turneringen avslutas (i det här fallet 2018), så får man deltaga. Så i år är det 1998:orna som gör sin sista turnering. Den undre nivån åldersmässigt ligger i år på de som är födda 2003.

Sverige som förlorade i semifinalen 2017 mot Kanada har inte vunnit JVM på sex år. Några svenska spelare att hålla reda på i 2018 lär bli Elias Pettersson, Lias Andersson och Alexander Nylander - samtliga födda 98 och har redan tävlat i JVM tidigare. Rasmus Dahlin och Lukas Wernblom är två 00:or som väntas komma med, och de är de enda 00:orna som det pratas om att vara med i truppen. Backen Dahlin var för övrigt redan med i förra JVM och spås gå en ljus framtid till mötes.

Feedback