Reklam

EM 2020

Var spelas fotbolls-EM 2020?

Europamästerskapet i fotboll 2020 är lite speciellt då det inte är ett eller två länder som arrangerar mästerskapet utan det är snarare hela Europa som delar på uppgiften. Det är 13 olika städer i lika många länder som anordnar det hela. Belgien, Danmark, Ungern, Irland, Nederländerna, Rumänien, Skottland och Spanien har gruppspelsmatcher. Azerbadjan, Tyskland, Italien och Ryssland har gruppspel och kvartsfinaler medan semifinalerna och finalen går på Wembley i London.

Sverige ansökte faktiskt om att få vara med att anordna några  gruppspelsmatcher och var länge med i matchen om att få vara en del av värdskapet men det gled ur händerna i sista stund.

I följande städer och arenor kommer det att spela EM-fotboll 2020:

Olympiastadion i Baku, Azerbajdzjan (tar in 68 000 personer)

Nationalarenan i Bryssel, Belgien (tar in 60 000 personer)

Parken i Köpenhamn, Danmark (tar in 38 000 personer)

Aviva-stadion i Dublin, Irland (tar in 52 000 personer)

Olympiastadion i Rom, Italien (tar in 73 000 personer)

Amsterdam Arena i Amsterdam, Holland (tar in 55 000 personer)

Nationalarenan i Bukarest, Rumänien (tar in 56 000 personer)

Zenit Arena i Sankt Petersburg, Ryssland (tar in 70 000 personer)

Hampden Park i Glasgow, Skottland (tar in 52 000 personer)

San Mames Barria i Bilbao, Spanien (tar in 53 000 personer)

Allianz Arena i München, Tyskland (tar in 68 000 personer)

Ferenc Puskás-stadion i Budapest, Ungern (tar in 65 000 personer)

Final: Wembley i London, England (tar in 90 000 personer)

 

Vilka lag kommer vara med i EM 2020?

Det finns 24 platser som ska fyllas av de europeiska nationerna. Detta kommer ske genom ett kval som vanligt. För ovanlighetens skull börjar kvalet  i mars 2019, vanligtvis brukar kvalspel börja på hösten.

Vanligtvis brukar värdnationen vara automatiskt kvalificerad till slutspelet, men i och med att det är 13 länder som arrangerar så är det inget lag som är automatiskt kvalificerat.

 

Inte särskilt populärt hos fotbollspubliken

Det här upplägget har fått mycket kritik från supportrar som inte kommer kunna åka till ett land och därefter luffa runt i olika städer. Jämfört med exempelvis EM 2016 när det var Frankrike som stod för värdskapet så kunde supportrar åka dit och sedan ta tåg eller buss runt mellan olika städer och arenor för att se på fotboll. Nu blir det istället att att supportrar blir uppdelade i hela Europa och den riktiga EM-festen kommer utebli och det känns väldigt tråkigt. När gruppspelet är uppdelat på en hel kontinent och 12 olika länder så blir det otroligt ansträngande och dyrt för supportrar att ta sig mellan olika matcher. Speciellt om ens lag spelar i Baku som ligger rätt långt bort jämfört med övriga klustret av värdstäder som finns i västra Europa.

Samtidigt blir det väl inte samma anspänning på ett land som är ensamt värdland rent resursmässigt. Men det har ju fungerat rätt bra hittills så den här utvecklingen känns väldigt tråkig. EM-mästerskap handlar om mer än det som sker på planen.

Feedback