Det står ju redan klart att Malmö FF är årets vinnare av allsvenskan, men det är fortfarande långt ifrån avgjort vilket lag som tar hem andra- och tredjeplatsen. Just de placeringarna är, bortsett från ett SM-guld eller en Svenska Cupen-titel, det stora målet för de allsvenska klubbarna. Det är främst för att tvåan och trean i ligan får en kvalplats till Europa League vilket kan rendera i mycket pengar till klubben. Som det ser ut i dagsläget är det extremt jämnt bland topplagen och kampen om topp tre kan sluta lite hur som helst.

Bortsett från ett SM-guld eller en Svenska Cupen-titel är ju det stora målet för de allsvenska klubbarna att hamna bland de tre bästa i serien. Det är främst för att tvåan och trean i ligan får en kvalplats till Europa League vilket kan rendera i mycket pengar till klubben. Som det ser ut i dagsläget, om man räknar bort Malmö FF som leder ligan med tio poäng, är det extremt jämnt bland de övriga topplagen och kampen om topp tre kan sluta lite hur som helst.

Det skiljer sig nämligen bara tre poäng från tvåan Elfsborg ner till sexan Hammarby. Något som också är intressant är att ingen av lagen som hamnar topp tre kommer sluta säsongen med mer än 55 poäng vilket är extremt ovanligt i ett allsvenskt sammanhang. Här så ska vi försöka reda ut vilka som egentligen är favoriter till det stora respektive lilla silvret och hur oddsen ser ut för att de ska lyckas med den bedriften.

Få mer att spela för med en oddsbonus

Alla oddsbonusar hittar du här

Kan Elfsborg klara det utan Jesper Karlsson?

Många trodde att Elfsborg i princip gav bort sin Europlats när de sålde stjärnskottet Jesper Karlsson till AZ Alkmaar för dryga 27 miljoner kronor. Men Elfsborg trummar vidare och ligger just nu på en andraplats med 43 poäng. En riktigt stark bedrift då det inte var många innan säsongen som tippade att de skulle hamna så högt. Även tränaren Jimmy Thelin har i stort sett varit ifrågasatt ända sen han kom till klubben 2018. Nu verkar han tillslut ha fått till det spelmässigt och gjort Elfsborg till ett stabilt topplag den här säsongen.

Elfsborg har även ett rätt så tacksamt spelschema kvar. I de två omgångarna som följer möter de nedflyttningshotade Falkenberg och Helsingborg. Därefter möter de Sirius, som med största sannolikhet kommer vara avsågade från resterande topplag vid den tidpunkten, och därmed inte kommer ha något att spela för. Det som förmodligen oroar de flesta Elfsborg-supportrarna är att de avslutar mot det ruskigt formstarka AIK. Det är förvisso på hemmaplan där de bara har förlorat mot AIK en gång sedan 2003. Elfsborg är således en av de stora favoriterna att hamna bland de tre bästa. Oddset för att det ska ske är 1.80 gånger pengarna hos Bet365, Betsson och Unibet, vilket är bra utdelning för slantarna!

Tävling Högsta odds Spelbolag
Elfsborg 1,80

Djurgården med en tung förlust i ryggen

Djurgården har under hösten blandat och gett i sina prestationer. DIF hade sex raka matcher utan vinst, en jobbig svit som höll i sig från och med i slutet av augusti till för några veckor sedan. Då mötte de Malmö FF och det såg länge ut som att den dåliga formen skulle fortsätta, men på åtta minuter lyckades Djurgården vända 0-2 till 3-2. Efter den imponerande insatsen tog de ytterligare två raka segrar. Men när man äntligen trodde att Djurgården var på väg mot formtoppen förlorade de mot Falkenberg med 3-2.

Givetvis ett jobbigt poängtapp för DIF, speciellt när man befinner sig i en situation där varje poäng räknas. I nästa omgång ska man även spela derby mot AIK, som har åtta raka matcher utan förlust och med endast tre insläppta mål under den perioden. Därefter ser schemat betydligt bättre ut. Först är det två raka bortamatcher mot Kalmar respektive Mjällby och säsongen avslutas hemma mot nykomlingen Varberg. På pappret har Djurgården kanske det bästa strukturerade ”laget”, men med tanke på att Djurgården har varit lite ojämna i perioder kan man inte vara alltför säker. Skulle det även bli förlust i derbyt kan självförtroendet hos spelarna sänkas rejält. Men det är ändå en av favoriterna och hos Bet365 finns det ett väldigt fint odds på 2.20 gånger pengarna att Djurgården slutar bland de tre bästa!

Tävling Högsta odds Spelbolag
Djurgården 2,20

Häcken i sämst form bland topplagen

Häcken har, sett till förväntningar och spelatrupp, gjort en relativt bra säsong. De har ständigt legat uppe i toppen av tabellen och är ett väldigt svårt lag att möta. De är disciplinerade och är väldigt starka i sin defensiv. Men på sistone har inte resultaten riktigt gått deras väg. På deras fyra senaste matcher har det blivit tre kryss och en förlust. I de två senaste drabbningarna var det även mot toppkonkurrenterna Hammarby och Djurgården de tappade viktiga poäng. Häcken har ju tyvärr blivit lite kända som laget som alltjämt är däruppe bland topplagen och utmanar men aldrig riktigt lyckas nå hela vägen till Europaplatserna. Det ska dock sägas att tränaren Andreas Alm är en väldigt rutinerad tränare och har varit i liknande situationer flera gånger tidigare med både AIK och Häcken. Både han och flera av spelarna vet hur det är att befinna sig mitt i en toppstrid.

Motståndet som väntar i de återstående fyra matcherna ska inte heller vara särskilt oöverkomligt för Häcken. Hemma mot Östersund och Örebro, som i stort sett inte har något att spela för, ligger favoritskapet klart hos Andreas Alms manskap. Bortamatcherna är mot bottenlagen IFK Göteborg och Kalmar FF men det behöver inte vara enkla segrar för det. Vi har sett tidigare hur bottenlag spelar upp sig i slutet av säsongen när den allsvenska platsen är riktigt hotad. Först och främst måste Häcken börja vinna igen, för i den här formen blir det ingen topp tre-placering. På Bet365 har Häcken däremot det lägsta oddset, bortsett från Malmö, på 1.72 medan det är 1.90 gånger degen hos Unibet och Betsson.

Topp tre i Allsvenskan Högsta odds Spelbolag
Häcken 1,90

IFK Norrköping har tappat rejält

IFK Norrköping är inte nödvändigtvis inne i en formsvacka, men prestationerna under i stort sett hela hösten har varierat rejält. Poängtappen har blivit alldeles för många, framför allt på hemmaplan, och faktum är att de inte har vunnit på Östgötaporten sedan i juli. Långt ifrån godkänt för ett lag som aspirerar på att hamna i toppen av tabellen. Det här var nog inte vad många trodde efter Pekings fantastiska inledning på säsongen.

Tittar man även på spelartruppen har Peking några av de bästa individuella spelarna bland topplagen, exempelvis Isak Pettersson, Linus Wahlqvist, Alexander Fransson, Christoffer Nyman och Sead Haksabanovic, men spelet har inte riktigt klickat under den andra halvan av säsongen. Spelschemat är inte överdrivet svårt dock. Nästa omgång är det Mjällby på Strandvallen och bortamatchen därefter blir en riktig rysare mot toppkonkurrenten Hammarby. Hemmamatcherna är Norrköping, åtminstone på förhand, klara favoriter då de ställs mot bottenlagen Falkenberg och Helsingborg. Men det var ju det här med att bottenlag kan sprattla till i slutet av säsongen, och med Norrköpings hemmafacit ska man verkligen inte ta ut något i förskott. Chansen finns absolut men det blir tufft, och det syns på spelbolagens odds också. Det är 2.50 gånger pengarna hos Bet365, Unibet och Betsson på att Peking kniper en Europaplats.

Topp tre i Allsvenskan Högsta odds Spelbolag
IFK Norrköping 2,50

Hammarby lite av en ”outsider” till toppstriden

Inför säsongen var Hammarby enligt många favoriter till att vinna SM-guld. Tyvärr har Bajen inte riktigt motsvarat de högt ställda förväntningarna. Under den första halvan av allsvenskan såg det knappt ut som att Hammarby skulle komma topp fem. Även efter 3-0-förlusten mot AIK den 20 september var det många som hade börjat räkna bort Bajen i topp tre-diskussionerna. Men de har spottat upp sig rejält och är faktiskt obesegrade sen den derbyförlusten. Med endast tre poäng ifrån andraplatsen så de grönvita är i allra högsta grad med i toppracet.

Precis som med IFK Norrköping har Hammarbys problem varit jämnheten i sitt spel. Det har varit mycket slarviga insatser och spel som inte riktigt har klickat, men det är definitivt inget lag man ska räkna bort. Det visade de även senast mot BK Häcken där Aimar Sher kvitterade till 1-1 i matchens slutskede. En viktig poäng och dessutom två mindre poäng för konkurrenten Häcken, ett resultat som kan visa sig vara avgörande när säsongen summeras. Det ska dock tilläggas att Hammarby har tuffa matcher kvar att spela. I omgång 28 och 29 ställs de mot serieledarna Malmö FF respektive IFK Norrköping. I de resterande två är det borta mot Varberg och Örebro. Med tanke på formen Bajen är inne i nu och vilken högstanivå det faktiskt finns inom laget är de fortfarande nästan lite bortglömda när man pratar om vilka som blir årets silvermedaljörer. Det finns även väldigt fina odds på att Bajen slutar bland de tre bästa. 6.50 gånger pengarna hos Bet365 och 4.50 hos Betsson!

Topp tre i Allsvenskan Högsta odds Spelbolag
Hammarby 6,50